15 Şubat 2011 Salı

İnce Noktalar

Ortağın minör rengini yükseltirken destek puanları

5♣ ve 5♦ altın zon olmadığı için 25 veya daha fazla toplam puan ile çift çoğunlukla 3SA oynayacaktır. Sanzatu kontratında kısa renk avantaj değil dezavantajdır.  O bakımdan, cevapçı sanzatuda zon önerirken yalnız onör puanlarını hesaba katar. Çiftin puanlarından bazıları kısalıktan geliyorsa toplam 25 puan ile 3SA oynamak istemezler.

Mamafih, ortaklık sanzatu zonu hedeflemiyorsa, ortağın minör rengini desteklerken de destek puanları hesaba katılır. Şu durumlarda bu geçerlidir: çift minör renkte partskor oynayacaksa; iki elin toplamı sanzatuda zon oynamaya uygun olmadığı için çift minör renkte zon oynayacaksa ve çift minör renkte şilem oynayacaksa.

Ortağın rengini yükseltmek: Forsing tutuşlar

Cevapçıda ortağın rengine destek varsa, cevapçının puanına göre şöyle yükseltmek tavsiye edilmişti:

                   0-5              pas
6-9                     İkiye yükselt
10-11                         üçe yükselt
12 +            yeni renk deklare et, sonra destekle

Bir çok kişi burada son iki deklarenin yerini değiştirerek kullanıyor. O zaman tablo şöyle oluyor:

                   0-5              pas
6-10                İkiye yükselt
10-12                         Yeni renk deklare et, sonra destekle
12 +            üçe yükselt

Önemli fark doğrudan üçe yükseltmekte verilen mesajdır. İlk tabloda, üçe yükseltmek davet idi. Cevapçıda en fazla 11 puan olacağı için açan minimum açış ile devam etmeyebilir. Buna limit tutuş denir.

İkinci tabloda, cevapçı zona gidecek kuvvet olduğunu ifade etmektedir. Bu forsing bir deklaredir ve açan bir daha konuşmalıdır. Bu stile forsing sıçrayarak tutuş denir.

Hangi stili oynayacağınız ortakların tercihine kalmıştır. İkisinin de avantajları ve dezavantajları vardır. Bu kitapta modern sistem olan limit tutuşlar benimsenmişse de, sizin bölgenizde çok kullanılan, veya ortağınızın tercih ettiği sisteme adapte olmak kolaydır.

İki tabloda dahi bir çok varyasyonların olması mümkündür. Usta oyuncuların çoğu üç seviyesine yükseltirken dört kart destek olmasını tavsiye ederler. Bazıları da başka sekansları kullanabiliyorlar. Bu özel konvansiyonları yeni oyunculara tavsiye etmiyoruz.

Ayrıca, cevapçının konuşmaları için farklı puanlar kullananlar da oluyor. Açan bir majör deklare ettiğinde cevaplarda çoğunlukla şu limitler kullanılıyor:

                   0 – 5           pas
                   6 – 10                  ikiye yükselt
                   11- 12         üçe yükselt
                   13 +            yeni renk deklare et, sonra ortağı destekle

Bu limitleri kullanmaya karar verirseniz, nihai kontrata karar verirken ortağınıza verdiğiniz mesajları aklınızda bulundurun.

Ortağın rengini desteklemede en basit sistem şöyle görünür:

                   0 - 5            pas
                   6 – 9           ikiye yükselt
                   10 – 11       üçe yükselt
                   12 +            dörde yükselt
Bu kullanılabilen bir sistemdir ama dört seviyesine yükseltmek klasik olarak baraj için kullanılmaktadır. Dokuzdan az puan ve beş kart destek ifade eder. Blokatif deklareler ekte verilmiştir ama bizim konumuzun dışındadır.
Ne zaman 2SA cevabı verilir


Açanın rengine desteği olmayınca cevapçıda 13-15 puan varsa iki seçeneği vardır. Cevapçı yeni bir renk deklare edebilir veya 2SA diyebilir. Dengesiz eli olunca cevapçı daima yeni renk deklare eder. Eli dengeli olunca cevapçının seçim hakkı olur. Mesela, açış 1♥ ise cevapçı şu el ile 2SA mu der yoksa yeni renk mi  ( 2♣) deklare eder?

                   ♠ AV3
                   ♥ 105
                   ♦ R975
                   ♣ AR103

Cevapçı şu prensipleri uygular:

·        Beş kartlı rengi varsa rengi deklare eder.
·        Dört kartlı rengi olunca bunu, eğer bir seviyesinde söyleyebiliyorsa, deklare eder.
·        Aksi takdirde 2SA der.

Yukarıdaki el ile cevapçı 2SA deklare edecektir.

Cevapçının sıçrayarak yeni renk deklare etmesi

Cevapçı yeni renk deklare edecek ise prensipte bunu en ucuz seviyede söyler. 19 ve daha fazla puanı olan çok kuvvetli eller ile cevapçı ekstra gücünü renginde sıçrayarak belli eder. Mesela açan 1♥ deklare etmiş ise cevapçı 2♠, 3♣ veya 3♦ diyerek rengini sıçrayarak deklare etmiş olur. Sıçrayarak renk söylemek forsingtir. Açana elin en az zon hatta şilem oynayacağını ifade etmiş olur.

Sıçrayarak renk deklare etmek çok nadir olur; cevapçının yeni rengi zaten forsing olduğu için kuvvetli bir eli olsa bile sıçramaya gerek olmaz. Mamafih, bir sonraki bölümde, cevapçıda çok kuvvetli açış puanı olunca bu eli belirtmek için sıçradığını göreceksiniz.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder