15 Şubat 2011 Salı

Cevapçının Genel Yaklaşımı

Ortağınız bir seviyesinde renk ile oyun açtığında ikinci oyuncu pas geçince siz cevapçısınız ve konuşma sırası size gelir.

Bu bölüm, ortaklığınızın neyi amaçladığını dikkate alarak (eğer deklare edecekseniz) ne deklare edeceğinizi kararlaştırmada size yardımcı olur.
1.     Hangi rengin en iyi olduğunu keşfetmeye çalışırsınız.
2.     Nihai kontratın seviyesini kararlaştırmak için iki elin toplam gücünü anlamaya çalışırsınız.

Bir renk ile oyun açılınca açanın elinde 13 ile 21 arasında puan olabilir, eli dengeli veya dengesiz olabilir. Kontratın oynanacağı en iyi seviye ve renge karar vermek için cevapçının açandan daha fazla bilgi almasına ihtiyacı vardır. Cevapçı açanın eli hakkında ne kadar çok şey bilirse, en iyi rengi ve seviyeyi kararlaştırmak o kadar kolay olur. Her ne kadar cevapçının deklarelerinin çoğu forsing (açanın eli hakkında bilgi vermesini ister) sayılırsa da cevapçının açana verdiği mesajlar üç çeşittir.

Cevapçının deklarasyon mesajlarını kullanması

Signoff deklaresi: Bir seviyede açış karşısında cevapçının çok zayıf el (0-5 toplam puan) ile verebileceği tek signoff deklaresi pas geçmektir. Zon ihtimali yoktur. Cevapçı kontratın seviyesini ve rengini plase etmek için yeterli bilgiye sahip değildir. Ayrıca cevapçının elinde, açana elini daha iyi tarif etmesini isteyecek kadar puan da yoktur.

Davet deklaresi: Minimum el ile (6-9 toplam puan), cevapçı davet deklaresi yapmak isteyebilir. Bu açana tekrar konuşmak veya pas geçmek imkanını verir. Cevapçı davet deklaresi yapınca, o renkte ve o seviyede oynamaya razı olmalıdır, zira açan pas geçebilir. Cevapçı davet deklaresini şu iki şekilde yapabilir: (1) açanın rengini minimum seviyede yükselterek. (2) Minimum seviyede sanzatu deklare ederek.

Forsing deklare: Çoğunlukla, cevapçı forsing bir deklare verir. Genellikle cevapçı, açanın eli hakkında daha fazla bilgi almak ister. Cevapçı yeni bir renk deklare ederek bunu yapar. Minimum puanı olunca (6-9 toplam puan) cevapçı bir seviyesinde yeni renk söyleyebilir. Daha kuvvetli eli olunca (10 veya daha fazla toplam puan) iki seviyesinde renk söyleyebilir.




Cevapçı puanını nasıl sınıflandırır

Cevapçı olarak elinizi toplam puanına bakarak şu dört sınıftan birine koyarsınız:
                   0   ile  5
                   6   ile  9
                   10 ile 11
                   12 veya daha fazla
Kuvvetinizi böyle sınıflandırdıktan sonra, bu kategorilerin her birinde, ortaklığı doğru seviye ve renge nasıl yönlendireceğinizi göreceğiz.

Ortakların Rolleri

Açan tarif edendir ve cevapçı kaptandır. Açan, cevapçı için elinin tam tarifini yaparsa konuşmalar iyi yönde gelişir ve cevapçı kararını verir. Cevapçının deklareleri, doğru kararı verebilmek için, açandan daha fazla bilgi almaya yöneliktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder