15 Şubat 2011 Salı

6-9 Toplam Puan ile Cevapçının Kararı

Hangi seviyede?

Cevapçı açandan ilave bilgi almadan seviyenin ne olacağı belli değildir. Açanda 13-21 toplam puan var; cevapçıda 6 ile 9 toplam puan. Cevapçının puanı minimum bile olsa, açanın puanı maksimum seviyede ise hala zon ihtimali vardır. Diğer taraftan cevapçının puanı maksimum seviyede olsa bile açanın puanı minimumsa zon için yeterli puan olmayacaktır.

6-9 toplam puanı olunca cevapçı zon olma ihtimalini göz önünde bulundurarak konuşmaları açık tutmalıdır. Cevapçı açanın eli hakkında daha fazla bilgi almadan ortaklığı fazla yükseltemez.

Hangi renkte?

Doğru rengi araştırırken öncelik, varsa, majör renkte altın fiti bulmaya yöneliktir. Majör renkte altın fit olunca renk kontratı sanzatudan daha iyidir.

Açan 1♥ veya 1♠ ile başlarsa, cevapçı onda en az beş tane kart ve 13-21 puan olduğunu bilir. Altın fitten emin olmak için cevapçıda açanın renginde en az üç kart olmalıdır. Açanın majöründe üç veya daha fazla kartı olunca, cevapçı açanın rengini yükseltir (destekler). Mesela, ortağı 1♥ açmış ise cevapçı altın fit olduğunu göstermek için 2♥ der. Hangi seviyeye yükselteceği cevapçının eline bağlıdır.

Açan 1♣ veya 1♦ ile başlayınca, cevapçı açanın elinde en az üç kart ve 13-21 puan bulunduğunu bilir. Cevapçı minör rengi dörtten az kart ile yükseltmemelidir. Sekiz kartlık fiti garanti etmek için beş kart destek tercih edilir. Ancak, açanın elinde dört kartlı majör bir renk bulunabilir ve majör renkte altın fit bulmak önemli olduğu için cevapçı, açanın minör rengini yükseltmeden önce bunu araştırmalıdır. Aslında minör rengi yükseltmek en son sırada düşünülmelidir. Cevapçı minör rengi yükseltmeden önce majör renk veya sanzatu deklare etmeyi tercih etmelidir.

Açanın majör ve minör renk açışlarına cevap vermek farklı olduğundan bu iki durumu ayrı, ayrı inceleyeceğiz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder